Na Levočskú púť prišlo počas oboch dní 600.000 veriacich

05.07.2009 Levoča

Levoča 5. júla (TASR) - Mariánska hora v Levoči s bazilikou Navštívenia Panny Márie potvrdila významné postavenie medzi pútnickými miestami na Slovensku i v Európe, keď počas dvoch dní tohtoročnej púte prišlo na toto ...
Púť vyvrcholila dnes predpoludním slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval košický arcibiskup Alojz Tkáč. V homílii zdôraznil predovšetkým dôležitosť úcty a zodpovednosti medzi jednotlivými členmi rodiny. Hosťom púte a spolucelebrantom bol kardinál Philippe Xavier Barbarin, lyonský arcibiskup.
Levočský dekan František Dlugoš pre TASR konštatoval, že \"púte na hore sa začali pred takmer 800 rokmi a pokračovali bez prerušenia aj v časoch totalitného komunistického režimu napriek mnohým prekážkam. Počet pútnikov výrazne vzrástol po tom, ako pred 25. rokmi vyhlásil pápež Ján Pavol II. chrám na Mariánskej hore za baziliku minor (menšiu). Pred piatimi rokmi bola zapísaná medzi dvadsať najväčších európskych pútnických miest. Počtom pútnikov sa radí na štvrté miesto v Európe, keď počas celého roka prichádza na horu 2,5 milióna veriacich\". Dodal, že v závere svätej omše zverejnili zvláštne privilégium, ktoré toto pútnické miesto dostalo, teda možnosť získať plnomocné odpustky počas celého roka.
Osobitosť Levočskej púte potvrdili v rozhovore pre TASR viacerí z účastníkov, medzi nimi takmer 80 ročná Irena Lukáčová z Červenej vody pri Sabinove. \"Veľa to pre mňa znamená. Vlani som nemohla prísť, mala som zlomenú nohu a bolo mi veľmi ľúto\". Dnes napriek veku a zdravotným ťažkostiam prišla na Mariánsku horu z jej úpätia pešky. Do Levoče ju doviezol syn autom, ktoré zostalo zaparkované v meste.
Boris Rakoš prišiel na púť už po ôsmy krát taktiež pešo zo Starej Ľubovne so zastávkou v Spišskej Belej. \"V minulosti som bol závislý a práve Levočská púť mi pomáha fyzicky i duchovne, aby som vydržal žiť bez alkoholu\".
Medzi veriacimi z celého Slovenska i zahraničia, ktorí prichádzali na Mariánsku horu po celý tento týždeň, nechýbali počas vrcholiacej slávnosti účastníci tradičnej mládežníckej púte Muráň - Levoča či medzinárodnej vojenskej púte.
Levoča patrí k najznámejším pútnickým miestam v Európe. Korene mariánskej úcty siahajú do 13. storočia. Prvá kaplnka bola postavená v roku 1247 pravdepodobne ako prejav vďaky veriacich za záchranu života pred vpádom Tatárov. Levočské púte pokračovali aj v časoch totality a renesanciu zažívajú od roku 1989. Doposiaľ najväčšou bola púť, ktorá sa konala v Levoči 3. júla 1995 za účasti pápeža Jána Pavla II. Na Mariánsku horu vtedy prišlo 650.000 pútnikov.
 

Vyberte región